diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Δευτέρα
6 Μαΐου

, Δευτέρα Διακαινησίμου,
Ιώβ πολυάθλου, Θεοδότου, Σεραφείμ

Aitimata

Aitimata

Aitimata

xrisostomosΜην κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια!
Θα μπορούσε ο Χριστός να καθίσει σε έναν τόπο και από εκεί να προσελκύει όλον τον κόσμο κοντά Του. Δεν το έκανε όμως έτσι, δίνοντάς μας υπόδειγμα ώστε να περιερχόμαστε και να αναζητούμε όσους έχουν χάσει το σωστό δρόμο. Αυτό μας έδειξε και με την παραβολή του καλού Ποιμένα. Διότι δεν κάθισε με τα ενενήντα εννέα πρόβατα περιμένοντας να επιστρέψει το ένα που είχε χαθεί, αλλά ο ίδιος πήγε και το σήκωσε στους ώμους Του, για να το φέρει πίσω. Λοιπόν, αυτό να κάνεις κι εσύ, ανάλογα με τις δυνάμεις σου. Δείξε κάθε φροντίδα και μέριμνα για την επάνοδο των πλανεμένων.
(Κατά Ιουδαίων – Λόγος η’, ΕΠΕ 34, 410)
Δες τη μέλισσα…
Από τη μέλισσα να διδάσκεσαι όχι μόνο την εργατικότητα αλλά και την αγάπη για τους άλλους. Διότι εκείνη κουράζεται και ταλαιπωρείται κάθε μέρα περισσότερο για μας τους ανθρώπους παρά για τον εαυτό της. Αυτό είναι και το γνήσιο χαρακτηριστικό του χριστιανού: το να μη φροντίζει για τον εαυτό του αλλά για τους άλλους. Όπως η μέλισσα πετάει σε όλα τα λιβάδια για να προετοιμάσει για άλλους το τραπέζι, έτσι να κάνεις κι εσύ, άνθρωπε… Ανάλογα με το χάρισμα που έχεις, να γίνεσαι χρήσιμος στους άλλους. Γι’ αυτό η μέλισσα είναι περισσότερο αξιαγάπητη από τα άλλα ζώα. Όχι επειδή κουράζεται, αλλά επειδή κουράζεται για τους άλλους.
(ΕΠΕ 32, 342-344)
Ο καθένας ας φέρει από έναν!
Καθένας από σας ας ψάξει καλά, να μου βρει έναν συνάνθρωπό του κι ας φροντίσει να τον επαναφέρει στο δρόμο της σωτηρίας. Έτσι ώστε στην επόμενη σύναξή μας να συναντηθούμε όλοι εδώ με πολλή παρρησία, προσφέροντας ως δώρα στον Θεό τα πιο πολύτιμα δώρα του κόσμου: τις ψυχές των αδελφών μας που είχαν παρασυρθεί και τώρα επέστρεψαν!
(Κατά Ιουδαίων – Λόγος δ’, ΕΠΕ 34, 222)
Έχεις σκεφθεί την αμοιβή;
            Μία ψυχή που κερδήθηκε, μπορεί να εξαλείψει όγκο απείρων αμαρτημάτων και να γίνει αντίλυτρο για μας στη μέλλουσα κρίση.
(Κατά Ιουδαίων – Λόγος η’, ΕΠΕ 34, 410)
«Πρός τή ΝΙΚΗ», Μάιος 2018