diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πέμπτη
18 Απριλίου

Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος,
Ιωάννου, Κοσμά, Ιωάννου Ιωαννίνων

Aitimata

Aitimata

Aitimata

zoaΜατθ. α’ 1-25: Η γενεαλογία και η γέννηση του Κυρίου
Μαζί μας ο Θεός!
Ο Ιωσήφ, ο προστάτης της Παρθένου Μαρίας, της Παναγίας μας, αναπαύεται. Μέσα του έχουν καταλαγιάσει οι σκέψεις που του συντάραξαν το νου και την καρδιά του…
Δε γνώριζε ως τότε τίποτε από το μέγα μυστήριο, τη σάρκωση του Θεού Λόγου, που ο Άγγελος είχε ευαγγελισθεί στη Θεοτόκο. Το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός του ήταν τελείως άγνωστο.
Όμως ο Θεός Πατέρας δεν άφησε άλλο τον ενάρετο, τον «δίκαιον» Ιωσήφ να ζει ανειδοποίητος.
Άγγελος σταλμένος από τον παντοδύναμο Κύριο, παρουσιάζεται στο όνειρό του. Τον φωνάζει με το όνομά του και του φανερώνει όλο το μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως.
— Η πάναγνη Παρθένος, του λέει, είναι η Μητέρα του Θεανθρώπου Κυρίου, ο οποίος εκ Πνεύματος Αγίου θα γεννηθεί βρέφος. Και συ, που προορίστηκες να Του παραστέκεις στη γη σαν προστάτης και πατέρας, θα Του δώσεις το όνομα «Ιησούς», που σημαίνει Σωτήρας.
Είχε φθάσει η ευλογημένη ώρα να πραγματοποιηθεί το τρισχαρούμενο γεγονός που οχτακόσια χρόνια πριν είχε ο Θεός προαναγγείλει με το στόμα του προφήτη Ησαΐα:
— Η Παρθένος θα γεννήσει Υιόν, και όσοι θα πιστέψουν σ’ Αυτόν, θα Τον ονομάσουν Εμμανουήλ, που στα ελληνικά θα πει: “ο Θεός είναι μαζί μας”.
… «καί καλέσουσι τό ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ, ὅ ἐστί μεθερμηνευόμενον μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός» …
Χαίρετε, νέοι! Χαίρετε, παιδιά! Χαρείτε όλος ο λαός του Θεού! Ο Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός είναι μαζί μας!
Ήρθε στη γη για μας τους ανθρώπους. Γεννήθηκε Θεάνθρωπος, για να μας λυτρώσει από την αμαρτία. Να σώσει εμάς τους αμαρτωλούς.
Χαρείτε τη θεία Γέννησή Του, που τις ημέρες αυτές γιορτάζουμε! Γεμίστε την ψυχή σας με θάρρος. Το Θείο Παιδί, που ευλαβικά προσκυνούμε, είναι ο παντοδύναμος Κύριος, ο Δημιουργός και εξουσιαστής της φύσεως…
Είναι ο Νικητής του κόσμου. Κι ήρθε από τον ουρανό να χαρίσει σε εμάς τους δειλούς, τους αδύνατους, τη δική Του θεϊκή δύναμη, για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε το κακό που υπάρχει μέσα μας. Να λυτρωθούμε από τις κακίες μας και τα ελαττώματά μας.
Με τη δική Του δύναμη μπορούμε να αγωνιστούμε και ενάντια στο κακό και τους πειρασμούς του κόσμου, που μας περικυκλώνουν σε κάθε βήμα μας. Είναι σφοδρή η επίθεση που κάνουν, για να κυριέψουν την ψυχή μας. Όμως ο «Ἐμμανουήλ», που είναι μαζί μας είναι «Θεός ἱσχυρός»! Ακατανίκητος! Αυτός χαρίζει στην ψυχή μας δύναμη μεγάλη, για να κρατήσουμε της ψυχής το κάστρο απόρθητο κι από τους ανθρώπινους κι από τους σατανικούς πειρασμούς.
Δέξου, λοιπόν, τον Κύριο συμπολεμιστή σου. Δέξου Τον μέσα στην καρδιά σου Αρχηγό σου και πρόσφερέ την στον Παντοδύναμο. Στο Νικητή του κόσμου.
Ας Του την προσφέρουμε όλοι μας. Ας γίνουμε όλοι «λαός αὐτοῦ». Ο πιστός λαός Του, που ήρθε να σώσει.
Εκείνος διώχνει από μέσα μας το φόβο και τη δειλία. Διδάσκει πώς να αγωνιζόμαστε νικηφόρα, για να γνωρίσουν όλο και περισσότερα παιδιά και νέοι το θέλημά Του, και να επικρατήσει στην ανθρωπότητα η αλήθεια, η αγάπη και η δικαιοσύνη…
Ο Χριστός χαρίζει πλούσια τη χαρά της νίκης σε κάθε χριστιανικό αγώνα – «τόν καλόν ἀγῶνα». Θα τη χαρίσει και σε εμάς. Και θα βασιλεύει μέσα μας η ειρήνη, το θείο αυτό δώρο που ήταν άγνωστο στη γη, πριν από τη Γέννησή Του.
«Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός»! Χαρίστε, νέοι και παιδιά, την καρδιά σας στον Χριστό.
Χαρίστε την από την πρώτη νιότη σας ως τα βαθιά γεράματά σας. Και θα νιώθετε ακμαίοι, δυνατοί από θεία δύναμη, πλούσιοι από θεία Χάρη. Εκείνος θα σας προφυλάξει από πτώση ηθική. Κι αν τύχει και σκοντάψετε, θα σας κρατήσει με το παντοδύναμο χέρι Του να μην πέσετε ανεπανόρθωτα.
«Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός»! Μαζί μας είναι ο Κύριος και στις ειρηνικές αλλά και στις δύσκολες μέρες. Μαζί μας σ’ ολόκληρη τη ζωή μας. Μαζί μας και στη δύση μας. Μαζί μας και στην ολόλαμπρη ανατολή της ημέρας της ατέρμονης. Εκεί στα πάμφωτα Βασίλεια του Ουρανού, που θα μοιράσει ο Ίδιος τα πανένδοξα, τα άφθαρτα βραβεία της Νίκης!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ